Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı
image


En eski eser 901 yıllık


Türkiye’de 14 ilde olan 21 Yazma Eserler Kütüphanesinden biriside Kütahya’da yer alıyor. Kütüphanede en eski eserin 901 yıllık olduğu öğrenilirken, Türk edebiyatının usta yazarları Mevlana, Fuzuli, Yunus Emre ve kütüphanenin kurucusu ve adı verilen Mehmet Emin Vahid Paşa’nın yazma eserleri yer alıyor.

Türkiye’de 14 ilde olan Yazma Eserler Kütüphanesi Kütahya’da 28 Aralık 2010 yılında kuruldu. Vahid Paşa Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğü adı ile hizmet veren Kütüphanede 3 bin 242 yazma eser, 5 bin 556 eski harfli basma eser yer alıyor. Kütüphane müdürü Mevlüt Çetin kütüphanede Yunus Emre, Mevlana, Fuzuli ve kütüphaneye adı verilen Vahid Paşa gibi önemli kişilere ait yazmaeserlerin yer aldığını ve en eski eserin 901 yıllık eser olduğunu belirtiyor.
 
Amaç; Yazma Ve Nadir Basma Eserlerin Koruması

 Yazma Eserler Kütüphanelerinin kurulmasının amacının yazma ve nadir basma eserlerin koruması olduğunu ifade eden Kütahya Vahid Paşa Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Mevlüt Çetin, kütüphanede birçok eserin yer aldığını ifade ediyor. Yazma eser denilince harf devrimi öncesi kitapların basıldığını, ondan öncede tek tek elle yazıldığını ifade eden Çetin “Bu kütüphanelerin kurulmasının amacı yazma ve nadir basma eserlerin korumasıdır. Günümüzde artık böyle yazma eserler yok ve yazılmıyor. Bu eserler tarihi nitelik taşıyor. Eserler arasında Mevlana, Fuzuli, Yunus Emre ve kütüphanenin kurucusu ve adı verilen Mehmet Emin Vahid Paşa’nın yazma eserleri yer alıyor. Kütüphanemizin en eksi eseri 901 yıllık Manzume-i Nesefiyye Fi Al- Hilafiyya adlı eserdir. 139 sayfalık bu eser Ebu Hasef B. Ömer Nesafi adlı yazara aittir.  Kütüphanedeki eserler Arapça,  Osmanlı Türkçesi, Farsça, İbranice dilleri kullanılarak yazılmış eserledir. Eserler din, felsefe, coğrafya, edebiyat, astronomi, tıp ve sanat gibi konuları içeriyor” dedi. Eserleri korumak için yazın klima ve nem verme cihazları kullandıklarını ifade eden Çetin “Yazma eserler dijital ortama aktarıldı. Basma eserlerinde aktarma işlemleri sürüyor. Eserleri incelemek isteyen vatandaşlara dijital kopyalardan verebiliyoruz” dedi.